Yarış Günü Gelip Çatınca

Yarış öncesinde hiç sakin bir gün geçirebilmiş değilim. Ya seyahat ediyor ya da iş yerinden erken çıkabilmek için koşturuyor olurum. Bu telaş ve stres başlangıç çizgisine gelene kadar sürer. Yarış başladıktan dakikalar sonra endişeler enerjiye, heyecan huzura dönüşür. Şayet koşuyorsam, artık her şey yolunda demektir. Kalp ritmim yavaş yavaş artmaya ve vücudum ısınmaya başlar. Haftalardır takip ettiğim antrenman planının son koşusunda olurum, başlamak gerçek anlamda bitirmek olur.

Katıldığım yarışların neredeyse tamamı yaşadığım şehrin dışında bir yerlerde oluyor. Bu sebeple benim için yarış demek kısa ya da uzun bir seyahat etmek demek. Bazen yarıştan bir kaç gün öncesi bazen de yarış sabahı seyahat ediyor olurum. Başlangıç çizgisine sağ salim ve vaktinde varmak asıl hedef olur.

Yolculuklarda uyuyamayan biriyim. Bu sebeple son hafta, uykumu iyi almaya çalışırım ki son gün uyuyamazsam bu durumu tolere edebileyim. Genellikle de son bir yada iki gün doğru düzgün uyuyamam, seyahat etmemiş olsam da heyecanıma yenik düşer yine de uyuyamam.

Sakin ol, kendini dinle ve plana sadık kal!

Yarış farklı bir psikoloji, antrenmanlara benzemiyor. Adrenalinin etkisi olsa gerek, antrenman performansınızın hep üstünde olursunuz. Kalabalık heyecanla hızlanır ve başlangıç çizgisinden geçip gider. Amaç biraz da kendi hızında koşabilmek için uygun bir yer arayışıdır aslında. Çünkü birçok insan kendi seviyesini tam olarak bilemediği için önlerde ve kendisinden çok daha iyi durumda olan koşucularla çıkar. Bu durum hep karışıklık yaratır. Tabii ki tecrübeli kişiler bu duruma alışmıştır ve buna kızmazlar. Sadece yolun ortasından gidip başkalarını engellememeye çalışmak yeterlidir.

Genelde başlangış çizgisinde bayraklar veya panolarla bitirme süreleri için tavsiye edilen bekleme noktaları belirlenmiştir. Siz de kendinize uygun olan yerde bekleyebilirseniz gereksiz yere hızlanmak zorunda kalmazsınız. Zira yarışın etkisiyle büyük bir çoğunluk planladığından hızlı başlar. Bu pek istediğimiz bir şey değil.

Uygun bir yerde çıkmak en doğrusu ama bunu bilemiyorsanız, kalabalığın ortalarından biraz daha geride durmanız ve kenarlara yakın olmanızı tavsiye ederim. Kalabalığın içinde koşmak daha fazla tecrübe gerektirir.

Kalabalık yarışlarda “pacer” adı verilen tavşan atletler olur. Tavşan atletler yarışı önceden belirlenmiş sürelerde koşmak üzere görevlendirilmiş koşuculardır. Üstlerinde yarışı ne kadar zamanda bitireceklerini belirten bir ibare olur. Bitirmeyi hedeflediğiniz süreye uygun bir tavşan atletle yarışa başlamanızı ve sonuna kadar beraber koşmanızı şiddetle tavsiye ederim. Bu atletler daha tecrübeli ve kapasiteleri çok daha yüksek kişilerdir, hedef sürenizi tutturmanıza ciddi faydaları olur. Sizi gereksiz hızlanmaktan veya yavaşlamaktan korurlar, böylece daha stabil koşar ve enerjinizi dengeli kullanmış olursunuz. Şayet yarışın sonuna doğru gücünüz kalırsa, hızlanıp daha önce bitirmeyi düşünebilirsiniz ama aceleci davranıp vaktinden önce hızlanmamaya dikkat edin.

Yarışlarda belli aralıklarla su ve beslenme istasyonları olur. Ne kadar sıklıkla olacakları yarışların resmi internet sayfalarında duyurulur. Bu mesafelere göre önceden su tüketim ve beslenme planınızı yapın ve yarışta da aynen uygulamaya özen gösterin. Genelin mutadı olarak yol yarışlarında beş ya da on kilometrede bir istasyon olur. Patika koşularında ise çok değişkendir ve önceden tam olarak yerleri belirtilir. Yerlerini ve mesafelerini öğrenmek hayati önem taşımaktadır!

İşin geri kalanı yarışın keyfini çıkartmak olacaktır. Her şeyden önce bu işi eğlenmek için yapıyoruz, keyif almadıktan ve kendimizi hırpaladıktan sonra bir kıymeti kalmaz. Özellikle başlangıç çizgisini geçtikten sonra acele etmeyin ve başarınızın keyfini çıkarın. Toparlanma için gereken suyu ve besinleri yavaş yavaş almaya başlayın. Hava serin veya rüzgarlıysa üstünüzü süratle değiştirmeyi de ihmal etmeyin. O esnada vücudunuzun gardı düşmüşmüş olacağından her zamankinden daha kolay hastalanabileceğinizi unutmayınız. Yeterli önlemi almak size kalmış ama aşırıya kaçmaya da gerek olmadığını bilin. Bedeniniz ömrünüz boyunca yaptığı işi pekala o gün de yapar sadece daha fazla gereksiz yere zorlamayın. Plan yapın ve planınıza sadık kalın! İyi yarışlar!

Bilgilendirme: Antrenmanlarımda aldığım notları “Yarışa Altı Hafta Kala Aldığım Notlar” gönderisiyle yazmaya başlamıştım. Ardından “Yarışa İki Hafta Kala Koşularım Azalır” gönderisi gelmişti. Sonraki yazılarımı ve bu konuda yazılmış tüm yazıları “Notlar” etiketiyle paylaşmaya devam edeceğim.

Kaynaklar: Photo by Mateusz Dach from Pexels

Yarış Günü Gelip Çatınca” için bir yanıt

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s