Birkaç gün önce YouTube’de bir kitap söyleşisi izledim. “Galip Çağ ile Ustaların Çağ’ı” programının bu bölümdeki konusu Kemal Tahir’in Kurt Kanunu isimli eseriydi. Her zamanki gibi çok hoş ve dolu bir sohbet oldu. Sohbetin bir yerinde Galip Çağ, Peyami Safa’nın “Az bilmek için çok okumak gerekir.” sözünü hatırlattı. Bu sözü unutmamak için bloğuma yazmaya karar verdim. Bu arada, şayet bir kitap severseniz veya en azından kitaplara yaklaşmak istiyorsanız şiddetle “Ustaların Çağ’ı” programını tavsiye ederim.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak ne büyük bir gaflettir. Ne yazık ki günümüzde bu gaflete düşenler gittikçe artmakta. Hayatı boyunca iki cümle okumamış alimler ve ahlaksızlığı modernizmle örtüleyen yazarlar var artık. Okumaktan uzaklaştıkça daha da cahilleştiğimizi görüyorum.
İnsanlar bir konuda ustalaşabilir ama diğer başka konularda sınıfta kalabiliyorlar. Bir işte uzman olduklarında dünyanın tüm bilgisine sahip olduklarına inanmaya başlıyorlar. Ne yazık ki farklı şeyler okumadıkları sürece bilmediklerini hiçbir zaman öğrenemeyecekler. Bu sebeple hep aynı yazarın kitaplarını veya hep aynı tarz kitapları okumaktan kaçınırım. Farklı şeyler okudukça farklılaşıyorum.
Bilmediğiniz bir konuda en son ne zaman yorum yaptığınızı hatırlamaya çalışın. Bu gaflete zaman zaman hepimiz düşmüşüzdür. Muhabbetin gidişatına mı kandık, laf olsun diye mi konuştuk ya da ağzımızdan çıktı gitti mi?
Az bilmek için çok okumak gerekir.
Peyami Safa
Bir cümle, işte aynen bunun gibi, ne kapılar açtı içimde. Susmak için okudum. Susabilmek için, boş boş konuşmamak için okudum. Şayet beni çenesi düşmüş halde görürseniz bilin ki uzun zamandır kitap okumamışımdır. Okumak insanı evirip çeviriyor, zihnini dizginliyor. Kitap gibi düşünmeye başlıyorsunuz. Kelimeleri seçmeye çalışıyorsunuz. Daha az konuşup daha fazla yol alabiliyorsunuz.
Okudukça daha çok şey öğrenirsiniz ve öğrenilecek daha çok şey olduğunun farkına varırsınız. Peyami Safa’nın söylemek istediği gibi ne mutlu ki haddinizi bilmeye başlarsınız.
Kaynaklar: Image by Free-Photos from Pixabay
yalnız bu söz peyami safanın değil
BeğenBeğen
Özlü sözlerin kaynağı genel olarak birden fazla olabiliyor. Bu sözü Peyami Safa da söylemiş. İlk söyleyeni Allah bilir.
BeğenBeğen