Kışın Daha Çok Kitap Okuyabilirim Sanmıştım

Kış mevsiminin gelişiyle evde daha çok vakit geçirebileceğimi ve daha çok kitap okuyabileceğimi sanıyordum. Malesef bu kış hayal ettiğim gibi olmadı. Geçen yıl okumayı planladığım kitapların bir kısmını okuyamadım. Düzenli olarak okumaya devam edebilmiş olmaktan memnunum ama okuma hızımın da artmış olmasını çok isterdim.

Koşuya olan merakım yüzünden kitaplara ayırdığım zamanı kısmak zorunda kaldım. Bu sezon hiç yapmadığım kadar antrenman yapmaya başladım. Haftanın altı günü koşu antrenmanı yapıyorum. Normalde kalan zamanımın bir kısmını kitap okumaya, bir kısmını bir şeyler yazmaya ve bir kısmını da YouTube için içerik oluşturmaya ayırıyordum. Koşuya ayırdığım zaman artınca tekrar bir zaman tanzimi yapmam gerekti. YouTube için içerik oluşturma düşüncesini tamamen bir kenara kaldırdım. Yazmak için ayırdığım zamanı, kitap okuyabilmek için feda ettim. İşin özü son zamanlarda bol bol koşuyor ve kalan zamanda da kitap okuyorum.

Niyetim 22 Mart 2020’de Mersin Maratonu’na katılmak ve şimdiye kadar elde ettiğim en iyi maraton süresine ulaşmak. Motivasyonum en yüksek düzeyde ve bu kıvılcımı harcamak istemiyorum. Hazırladığım antrenman programına, geçen üç aylık zaman içinde %98 oranında sadık kalabildim. Kısacası her şey yolunda gidiyor.

Antrenmanlarım arttıkça, yani koştuğum süreler uzadıkça evde geçirdiğim zaman da kısalmış oldu. Temel ihtiyaçlarımdan kalan zamanlarda ancak gelen mesajlara bakabiliyorum. Yorgunluğumu giderebilmek ve antrenmanımı sağlıklı bir şekilde yapabilmek için de fazladan uyumaya ihtiyaç duyuyorum. Bu durumda kitap okumaya ayırabileceğim zaman azalmış oldu. Yazmak benim için okumaktan sonra geldiğinden yazmaya ayırdığım zamanın tümünü kitap okumaya kaydırdım. Böylece hayatımda endişe edeceğim daha az şey kalmış oldu ve hayatımı daha kolay sürdürebilir oldum.

Her şeye vakit ayıracağım diye kendimi parçalamak hiç bana göre değil. Sonuçta yaşam devam ediyor ve zaman benim en kıymetli değerim. Bu sebeple hayatımı sadeleştirmeye ve kafamı meşgul edecek şeyleri en aza indirmeye çalışıyorum. Geçen üç ay’a bakınca bunu ciddi anlamda başarabilmiş olduğumu görüyorum ve mutlu oluyorum. Bana fayda sağlamayacak işlerden uzaklaşmış ve fayda sağlayacak işlere yoğunlaşmışım. Fiziki gelişim ve mental gelişim açısından bir denge tutturamamış olsamda, yarış halinde olduklarını görmek sevindirici. Bundan sonraki hedefim; koşuya ve kitap okumaya ayırdığım zamanı dengelemek.

Kaynaklar: Image by José Manuel de Laá from Pixabay

Kışın Daha Çok Kitap Okuyabilirim Sanmıştım’ için 5 yanıt

  1. Aynı olaydan bende muzdaripdim. Maraton hazırlığı hemde pb oldaklı ise diğer tüm antrenmanlardan zordur. Kendimde kullandığım bir şeyi tavsiye etmek istiyorum, joklarda veya haftanın uzunlarında kulaklık ile sesli kitap veya postcat dinlemek beni çok motive ediyor. Artık neredeyse her kitap dijital olarakda mevcut. Tabi yazı okumanın tadını vermez ancak iyi betimlenmiş bir sesli kitap da iş görecektir.

    Beğen

    1. Zaman zaman podcast dinlediğim oluyor ama genelde sessiz sedasız koşmayı tercih ediyorum. Bu şekilde daha fazla konstrasyon sağlayabiliyorum. Amatör kaydedilmiş bir sesli kitap denedim ama koşarken keyif vermedi. Kitabın filmini izlemişim gibi hissettirdi bana. Sanırım satırlar arasında gezinme işini de seviyorum. 😀

      Beğen

Yorum bırakın